maanantai 18. helmikuuta 2013

Erikoispostaus nro 2: Lantelan ratsastustalli

Niinkuin olen lupaillut, tässä ensimmäinen "kunnon" erikoispostaukseni. Vaikka kamerani meni rikki pari viikkoa sitten, sain luvan kuvata Katan kameralla tallia. Ideana on, että esittelen tallin osio osiolta kuvien kera. Laitan loppuun myös piirroksen koko tallialueesta. Olisin kiitollinen kaikista kommenteista ja saa muistuttaa jos jotain unohtui! :)

Leiritilat & Vuokon talo

Leiritiloihin vievä ovi & uusi kuisti

Vasemmalla leiriaitta
Leiritilat ja Vuokon oma koti on samassa rakennuksessa. Leiritilat on yksi iso huone, missä on 10 nukkumakelpoista sänkyä ja yksi sohva, ja tiloihin kuuluu myös oma vessa. Leiritiloista pääsee Vuokon keittiöön (jonka kautta myös muihin huoneisiin), ja keittiössä syödään tavallisesti ruoka leireillä. 
Kuisti on uusi, rakennettu v. 2011(?) edellisen romahtaessa. :D 
Leiritiloihin kuuluu perjaatteessa myös perinteisesti leiriaitta, jossa yläkerrassa tilanteesta riippuen 4-6 ja alakerrassa 3-5 nukkumapaikkaa.

Uusi talli/päätalli


Riippuu ihan miten sen haluaa sanoa. Me kutsumme sitä kuitenkin uudeksi talliksi tai vain talliksi. (: Uudessa tallissa on 9 karsinaa; kaksi pientä (2x2.5m), kuusi keskikokoista (n. 3x3m) ja yksi iso (3x4m<). Lisäksi käytössä oli myös pienikokoinen pilttuu, jossa tallin entinen poni Roosa asusti. Nykyään pilttuuta käytetään kuitenkin rehujen ja porkkanoiden säilytystilana, ja osa kypäristä on päässyt seinälle esille. :)
Hevosilla ei ole perjaatteessa omia karsinoita, ne asustavat milloin missäkin, mutta karsinat on kuitenkin nimetty. Muistaakseni tallissa on paikat Pumballe, Kukalle, Cittikselle, Veksille, Glorialle, Gimlille, Dirkalle, Rumballe ja Inkkarille. Asia ei siis kuitenkaan aina ole näin!

Vanha talli


  Vanhaa tallia ollaan (jos oikein muistan) käytetty ennenkuin uusi talli on saatu rakennettua. Siellä on 2 + 4 karsinaa, eli toisella puolella kaksi ja toisella neljä. Siellä ei säilytetä varusteita, pääasiassa ne hevoset jotka eivät uuteen talliin mahdu asuvat vanhassa tallissa yön yli.

Maneesi & kenttä


Lantelan maneesi on läpinäkyvästä muovista tehty ratsastushalli, joka on vähän kapeampi kuin normaalin kokoinen (20x40m) kenttä tai rats. alue. Sen reunoilla kasvaa kesäisin Vuokon kasvattamia kasveja ja vihanneksia. :) Kesällä siellä on liian kuuma ratsastaa ellei sada, toisaalta talvella se on hyvä suoje lumelta ja tuulelta. Muovit paukkuvat aina kovalla tuulella, mutta onneksi tallin hevoset ovat tottuneet siihen jo. Maneesin päädyssä säilytetään myös turvetta. Maneesiin on suora pääsy tallista.

Vanha kenttä, luonnollisestikkaan ei uudesta vielä kuvaa...
Kenttä on juuri kunnostusvaiheessa, sitä alettiin kunnostamaan viime syksynä, jolloin kaivettiin lisää salaojia ja vaihdettiin pohja aivan kokonaan. Nyt pohjasta on tulossa kumirouhe-silttipohjainen! Kenttä oli myös ennen hiukan kumman muotoinen (melkein neliö), mutta nyt siihen on tulossa oikeat mitat.

Laitumet

 Tallin alueella on ainakin kolme isoa laidunta tällä hetkellä. Muutama on jouduttu laittamaan alas erinäisten syiden takia (mm. talonrakennuksen).
Talvella käytössä on ainoastaan yksi laidun, joka on todella iso. Hevosilla on monta heinäpaalia syötävänä. Laidun sijaitsee lähellä kumpaakin tallia. Kesäisin myös kaksi kauempaa laidunta ovat käytössä, ja niissä onkin hyvä ruoho ja paljon syötävää. Hevoset laiduntavat kesäisin myös yöt, joten syömistä täytyykin olla riittävästi!
Ns. vanha Lantela on n. 1,5h päässä Lantelasta, jos sinne ratsastaa, autolla tietysti vähemmän. Kesäisin leirien väleissä hevoset pääsevät sinne laiduntamaan. Siellä on ainakin 3 laidunta.

Vanhasta Lantelasta kesä 2012
Laidun kivan syksyisessä kunnossa...

Maastot

Tallin ympäristössä on monipuoliset ja hienot maastot. Mynkelinmäen metsässä on paljon polkuja, ja siellä pääsee myös hyppäämään pieniä maastoesteitä (esim. tukkeja). Toiseen suuntaan lähdettäessä pääsee kiertämään hiekkateitä ja katselemaan maisemia. Yksi hyvä lenkki on alle 4h pituinen reitti metsästysmajalle, ja Lantelasta järjestetäänkin usein sinne vaelluksia.
Nyt kun päästiin vaellusaiheeseen, niin tallilta järjestetään kerran vuodessa, elokuun alussa Lappajärven ympärivaellus, joka on siis neljäpäiväinen. Vaelluksella kierretään kirjaimellisesti koko lappajärvi. Siinä voin taata, ettei näkymiin kyllä kyllästy!
&
uutuutena täksi kesäksi lyhyt maastoestepolku tallin läheisyyteen, jolle rakennetaan mm. banketti ja vesihauta sekä tukkeja. :)

Tarjoomukset

Lantelan tallilla järjestetään vähän kaikenlaista: ratsastustunteja, vaelluksia, leirejä jokaisena vuodenaikana, kisoja ja valmennuksia. Ratsastustunneilla opettajana toimii v. 2005 valmistunut Anni Lantela. 
Kesäleirit ovat ikäänkuin vuoden kohokohta, ja niitä on erilaisia, mm. perinteinen yleisleiri ja vähän syventävämpi omahevosleiri. Lue lisää "tarjoomuksista" tallin kotisivuilla!



Ponit ja hevoset

Lantelassa poneja ja hevosia on yhteensä 14, kumpiakin seitsemän. Kaikki ovat kilttejä ja toimivat niin aloittelijoilla kuin kokeneillakin. Hevoset pienimmästä suurimpaan:
Freddy, Dirka, Gimli, Auriel, Aaria, Veksi, Inkkari, Pumba, Pusteli, Kukka, Cittis, Gloria, Toska ja Rumba.  Lisää tietoa tallin kotisivuilla!





^Video on pikkusiskoni tekemä ja aika vanha. =)

Piirros tallialueesta
(todella huono ja nopeasti tehty, sori!)
Klikkailkaa suuremmaksi (:


 

Lopuksi vielä muutama Youtube-kanava, joilla on Lantelasta tehtyjä videoita:
Oma kanavani TheUnna98 'klik'
Vanhemman pikkusiskoni kanava TheGlortsu00 'klik'
Nuoremman pikkusiskoni kanava Eella03 'klik'
Tallikaverini kanava Theveera11 'klik'
Entinen minun ja siskojen yhteinen kanava lantela1 'klik'

Toivottavasti tykkäsitte, kohta tulossa lisää erikoispostauksia! (:

10 kommenttia:

  1. Oletko kysynyt lupaa talliesittelyyn?

    VastaaPoista
  2. Vähä ihanaa jos se kenttä uusitaan! Semmone kumirouhepohja on ihana, jos ei vaan oo liian pehmee :) ja tosi kiva postaus! <3

    VastaaPoista
  3. Kiitos ihanasta postauksesta :)

    t. hieman vanhempi lantela fani

    VastaaPoista
  4. Kiitos kaikille kommentoijille! (:

    Liisa, niin onki! Ei sen pitäis olla liian pehmeetä, kun pohjaa on kolme kerrosta ja vissiin kans sit sellasta soraa jonka pitäis imee kosteus pois... ;) Tai jtn tämmöstä Vuokko selitti :D Mut toivotaan et siinä vois sitte vähän pidempään syksyyn ratsastaa kun tällä edellisellä!

    Anonyymi (nro1), miksi edes lupaa täytyisi kysyä kun postauksessa ei ole ainakaan mielestäni mitään muita kuin hyviä asioita? Mutta mainittu tästä kyllä on talon väelle, älä huoli :D

    Anonyymi (nro 2), kiitos, kommenttisi lämmitti mieltä! (:

    VastaaPoista
  5. Mikä on sun korkein hyppäämäs este ? (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidan säästää kysymyksesi johonkin kysymyspostaukseen, joten pian taas kurkkimaan blogia! ;)

      Poista
  6. Mitähän tuo vähän alle 4 tunnin vaellus maksaa. En ainakaan löytänyt niiden sivuilta kuin viikonloppuvaelluksen ja "järven ympäri -jutun". Vois olla hauska. :) Lappajärvellä on kyllä ehdottomasti kauneimmat maastot :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuo 4h vaellus on nettisivuilla nimellä päivävaellus. Eihän siinä koko päivää mene, mutta ihan riittävästi hevosen selässä istumista ainakin. ;) Se maksaa 55€, hiukan pidempi päivävaellus 80€. Samaa mieltä kanssasi kyllä maastoista! (:

      Poista
  7. Ootko sä Pumban hoitaja?♡

    Se on mun ja mun kaverin hoitsu


    Pumba ♡♡♡♡♡♡♡ minä ja kamuni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole Pumban hoitaja, varsinkaan kun en käy tallilla kuin noin kerran kuussa enää nykyään :) Oon nyt lukiossa eli aika menee kouluun ja muihin juttuihin niin ei sitten vaan yksinkertaisesti keretä käymään useammin. Leirille oon nyt kesällä kyllä taas menossa, eli toivottavasti saan intoa kirjottaa siitä blogiin (:

      Poista